Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden bestuur, gemeentelijke organisatie, dienstverlening en belastingen.

Wat willen we?

We willen een faciliterende netwerkgemeente zijn. We willen open staan voor initiatieven van onze inwoners, organisaties en bedrijven. We richten ons op digitale dienstverlening en persoonlijke contacten.

We willen dat onze inwoners onze dienstverlening als goed en betrouwbaar ervaren. Onze gemeenteraad en college richten zich op integer, democratisch bestuur, waarbij het ons doel is transparant en open te zijn als bestuur.

Ontwikkelingen

Informatievoorziening & Automatisering

De digitalisering in de maatschappij en daarmee van onze gemeentelijke dienstverlening en werkprocessen zal alleen maar toenemen. Bovenregionale initiatieven en samenwerking, toenemende wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, de beweging naar meer procesmatig en planmatig werken, informatie gestuurd werken en business intelligence zullen komende jaren extra investeringen vragen. Ook in de bedrijfsvoering wordt meer en meer gewerkt buiten de oude kaders van vaste werkplek en vaste kantoortijden. De gemeente Zevenaar gaat hierin mee en stimuleert het tijd- en plaatsonafhankelijk werken voor de gehele organisatie. De verwachting is dat bovengenoemde ontwikkelingen de uitgaven aan automatisering, informatievoorziening en –beveiliging jaarlijks doen toenemen.

Burgerparticipatie

De ‘participatiesamenleving’ is al jaren niet meer weg te denken. Burgers zijn of worden betrokken bij gemeentelijk beleid. Wij spelen in op de ideeën van bewoners. Door initiatieven te omarmen, stimuleren en faciliteren. Dit vindt plaats in verschillende gradaties en uiteenlopende vormen. Van een traditionele vorm als mantelzorg of vrijwilligerswerk, tot de herinrichting van een woonwijk of het beheren van een buurthuis. We dagen onze inwoners uit om zelf met ideeën te komen en te participeren bij beleidsvorming of zelfs beleidsvorming te initiëren. Dit is steeds de start bij het maken van nieuw beleid. Het is immers van en voor onze inwoners. Of het nu gaat om de invoering van de omgevingswet of om de kanteling binnen het sociaal domein.

Wet Open Overheid

Deze Wet, die naar verwachting in 2019 door het parlement wordt aanvaard, heeft als doel de transparantie en verantwoording van de overheid te bevorderen door overheden te verplichten zoveel als mogelijk informatie in een vroegtijdig stadium actief openbaar te maken en te publiceren. Op sommige terreinen heeft Zevenaar ervaring met openbare en vindbare informatie, bijvoorbeeld vergaderstukken raad of lokale regelgeving. Voor andere categorieën informatie, met soms een hoog volume, zal het nog een forse inspanning vergen om actieve openbaarheid goed geregeld te krijgen.

Datagedreven sturen
Door technologische ontwikkelingen verandert de samenleving snel. Datagedreven sturing levert een bijdrage aan de basis op orde (zoals nieuwe wetgeving rond overheidsinformatie) en het vergroten van de effectiviteit en efficiëntie. Hiermee streven we aan de hand van het collegeprogramma  naar bijvoorbeeld verbetering van dienstverlening, kostenbesparingen en het vergroten van publieke meerwaarde voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Het college heeft in 2019 het plan van aanpak vastgesteld en bepaald dat we de positie innemen van de slimme volger. Hiervoor heeft het college een organisatieplan opgesteld waarin de organisatorische en financiële consequenties zijn opgenomen. Om hieraan invulling te geven vragen wij in deze Kadernota incidenteel financiele middelen aan.

Beleidskaders

Subdoelstellingen en activiteiten