Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden maatschappelijke ontwikkeling, jeugd, arbeidsparticipatie, leefbaarheid en wijkgericht werken, vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. Samen vormen deze beleidsvelden het Sociaal Domein. Hier rekenen we ook natuur- en milieueducatie toe. Voor het realiseren van de opgaven in het Sociaal Domein nemen we ook onderdelen uit de beleidsvelden sport, cultuur, veiligheid, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, gezondheid en onderwijs mee die bij andere programma's zijn ondergebracht.

Om de doelstellingen op het gebied van jeugd en maatschappelijke ondersteuning te bereiken hebben en de zorg in onze gemeente beter te organiseren, hebben we 10 integrale ontwikkelroutes opgesteld. Hiermee kunnen we inzet van duurdere zorg voorkomen en kostenbesparingen in maatwerkvoorzieningen realiseren.

De 10 ontwikkelroutes zijn:

  1. Vergroten van opgroeikansen
  2. Bevorderen gezonde leefstijl van inwoners
  3. Versterken samenwerking tussen zorg en veiligheid
  4. Bevorderen regie woonsituatie van kwetsbare inwoners (beschermd wonen)
  5. Bevorderen zelfstandig wonen ouderen
  6. Versterken van samenwerking maatschappelijke partners
  7. Vergroten van ruimte voor initiatieven
  8. Vergroten toegankelijkheid van informatie, advies, ondersteuning en zorg
  9. Vergroten grip op kosten en flexibiliteit om in te spelen op innovatie inkoop en initiatieven van inwoners en andere partners
  10. Versterken van het tellen, luisteren en vertellen om ontwikkelingen in het sociaal domein te volgen (verhalen inwoners, cliëntervaring, kwantitatieve informatie).

Wat willen we?

Wij willen de kansen en mogelijkheden van (kwetsbare) inwoners vergroten.

Ontwikkelingen

Beschermd wonen

Een belangrijke ontwikkeling die in de toekomst betrekking heeft op de kosten van Wmo - Begeleiding is het landelijke verdeelmodel "Beschermd wonen, maatschappelijke opvang en begeleiding". In verband met de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang die plaatsvindt in 2021 heeft het Ministerie van BZK onlangs de voorlopige uitkomsten van het nieuwe verdeelmodel bekend gemaakt en gepubliceerd op haar website. Dit verdeelmodel geeft aan hoe deze middelen vanaf 2021 mogelijk landelijk verdeeld gaan worden. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de regio Centraal Gelderland straks mogelijk € 26 miljoen minder ontvangt voor Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en Begeleiding Wmo. Belangrijk te vermelden is, dat het hier om voorlopige cijfers gaat. Dit omdat het model nog niet af is en nog aan veranderingen onderhevig is. Daardoor zijn de gevolgen voor het Wmo budget op dit moment nog niet duidelijk. Het risico blijft echter dat we - ook bij bijstelling - een nadeelregio zullen blijven. Wij zullen deze ontwikkelingen nauw blijven volgen.

Structurele stijging kosten Jeugdzorg en Wmo

In deze Kadernota wordt rekening gehouden met structurele stijgingen van de kosten van Jeugdzorg, Wmo - Hulp bij het Huishouden en Wmo - Begeleiding. Wij verwachten te kunnen zorgen voor het stopzetten en verlagen van deze stijgingen door onder meer:  

1. een opdracht aan een externe partij om de effectiviteit en efficiency binnen de jeugdzorg en de Wmo te onderzoeken en te komen met aanbevelingen en deze direct te implementeren;

2. aan de hand van de driehoek 'beleid - uitvoering - data' te kunnen gaan van vaststellen, verklaren, vergelijken, voorspellen naar vormgeven van data op basis waarvan beleid en uitvoering kunnen worden aangepast en we onze rol van opdrachtgever en opdrachtnemer beter kunnen uitvoeren;

3. over te gaan tot een nieuwe aanbesteding die in juli 2020 moet zorgen voor nieuwe contracten, waarbij o.a. wordt ingezet op aanbieders die bereid zijn om de transformatie verder vorm te geven en waarbij aan de voorkant de kwaliteit van de aanbieder meer aandacht krijgt.  

Beleidskaders

Subdoelstellingen en activiteiten